perjantai 11. marraskuuta 2016

kevät 1568

Vapauduimme vankeudesta syksyllä 1567 poikamme Sigmundin, tyttäreni  ja mieheni Juhanan kanssa vankeudesta. Vankeuskaikaamme kesti siis kokonaiset viisi vuotta. Monet asiat ovat muuttuneet tuona aikana.

Vapautumisemme jälkeen minusta ja puolisostani on tullut Ruotsin hallitsijoita. Tähän syynä oli aateliston kapina kaatoi Eerikin hallinon. Hänen mielenterveytensä oli alkanut horjua ja hän oli alkanut menettää kansansa luottamusta. Juhanalla on mielessään jo kuulemma paljon uudistuksia Ruotsille. Hän haluaisi asettaa määräyksen aatelisprivilegiosta, jottei aatelistoon kuuluva henkilö menettäisikään säätyoikeuksiaan, vaikka ei olisikaan kykenevä ratsupalvelukseensa ruotsin kuninkaalle. Näin hän saisi myös hidastettua aatelisto-säädyn kasvua. Tähän asti kun melkein jokainen rikas tilallinen oli pystynyt nousemaan aateliseksi, mutta nyt asiaan tulisi muutos. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että näin radikaalisti ihmisiin kohdistuvat muutokset voivat aiheuttaa kapinoita kuningasta ja hallintoa vastaan. 

Poikani Sigismund on elänyt nyt muutaman kuukauden vapaudessa, ja minusta on edelleen uskomatonta ettei melkein kuusi-vuotias poikani ole saanut elää tavallista lapsuutta, jonka hän kuningassuvun jatkajana olisi ansainnut. Hän kun tulee olemaan Ruotsin hallitsija isänsä jälkeen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti